R2R – to je Artur z Dymytry

  • Číst 4891 krát

Pro mne velká neznámá, Wikipedie na rozdíl od ostatních spoluhráčů mlčí, takže si s tímhle sympaťákem sedám k většímu rozhovoru. Arture, jak jsem už napsal v úvodu, nejen pro mne asi budeš velká neznámá, ale i pro naše čtenáře, takže to vezmeme spolu opravdu na „dřeň“ -)))

Kdy jsi začal hudbu vnímat intenzivněji?
Hudba mě doprovázi v podstatě celý život. Od 7mi do 14ti jsem chodil na klavír, od 14ti pár let na klasickou kytaru. Pak v 16ti jsem dostal od rodičů svou první elektrickou kytaru a tak rocková jízda pro mne mohla začít -)

Tak a hudba, jaké byly tvoje první krůčky? Patřil jsi k té menšině, která měla už od mládí touhu pokořit noty, nebo k té většině, která to dostala „dobrovolně povinně“ a později se z toho „zrodila“ láska k muzice?

Moje matka je učitelkou hry na klavír, takže už od malička jsem viděl, jak dělají pokroky žáci, které učila a jak jim to jde. A to se mi moc líbilo a chtěl jsem to taky umět. V 5ti letech jsem ji poprosil, aby mě začala učit a od 7mi už jsem začal chodit na hodiny klavíru do hudebky. Takže to opravdu bylo jen a jen moje rozhodnutí, nikdo mě k tomu nenutil.

Chtěl jsi být rockovým muzikantem, snil jsi o kariéře rockstar?
Rockovou muziku jsem začal poslouchat už cca ve 12ti - 13ti letech, takže když jsem v 14ti dokončil klavir na hudebce, vědel jsem, že chci hrát na kytaru a chci být rockstar :) Můj první učitel na klasickou kytaru naštestí byl taky trošku rocker, takže občas se mi podařilo z nej dostat jak se hraje tohle od Kiss nebo tamto od AC/DC :)

Dnes hraješ na basu, kdy jsi zaměnil klavír a klasickou kytaru za basu?
Mezi tím ješte byla elektrická kytara, na ní jsem aktivně hrál přes 10 let! :) Jak jsem uz řikal, v 16ti jsem dostal od rodičů první elektrickou kytaru a začal hrát v kapelách. Nejdříve na škole s kámošema, ale pak i po klubech a festivalech. Na kytaru vlastně hodně hraju dodnes, skládám na ní muziku pro Dymytry. Basa mě učarovala kolem roku 2005 - 2006, hrál jsem v jedné kapele na kytaru a chyběl nám zrovna basák. Tak jsem to zkusil, ty hluboký tony mi nějak přirostly k srdci :)

Když jsi chodil na nástroje, vzpomeneš si ještě, jaký jsi byl žák? Pečlivě nachystán na každou hodinu, cvičení bylo tvým koničkem –)), nebo jsi to nechával na poslední chvíli????
Cvičení mě bavilo, takže jsem se většinou snažil být na každou hodinu připraven. Dítě je ale samozřejmě jen dítě, takže občas na něco zapomeneš, nebo místo cvičení jdeš koukat na pohádku v televizi :) Myslím že je to stejné u všech...

Co dnes? Jak často cvičíš?
Zrovna od letošního turné Dymytry máme v programu basový sólo, takže musím cvičit trochu víc :) Snažím se tomu věnovat hodinku - dvě každý den. Ješte k tomu hraju na kytaru a taky se věnuju klávesám a elektronické muzice, kterou jsem si dost oblíbil za posledních pár let.

r2r rockpalace 01

Co takové ty školní kapely? Prošel jsi některými?
Ano, hrál jsem na kytaru ve školní kapele, která se jmenovala No Name. Samozřejmě to nemá nic společneho se Slovenskou kapelou No Name, vzhledem k tomu, že to bylo v letech 1996 - 1997 a v Moskvě :) Hráli jsme převzatý pop-rockový hity, ale pamatuju, že jsem prosadil jednu instrumentálku, kam jsem dokázal vecpat kus skladby "Trilogy" od Yngwie Malmsteena. Cvičil jsem na kytaru tenkrát opravdu hodně, takže to znělo docela slušně a mělo to úspěch i u posluchačů :) Ještě mám někde pár našich koncertu na videokazetach...

Pamatuješ se ještě, kdy jsi poprvé zaregistroval rockovou muziku? Jaké jsi měl vzory, popř. co jsi poslouchal?
Přivedl mě k tomu starší bratr. Poslouchal Accept, AC/DC, Judas Priest, Metallica atd. Taky hodně ruských metalových kapel jako Aria, Kruiz, Chornyj Kofe. Asi ve 12ti jsem si začal půjčovat ty jeho kazety. Ze začátku spíš ze zvědavosti, ale pak se mi ta muzika začala libit víc a víc.

Máme společné oblíbence, i já propadl kouzlu amerických zmalovaných maškar Kiss, jakou desku Kiss by sis vzal na opuštěný ostrov a pamatuješ se, jaké album jsi slyšel jako první?
První kazetu Kiss mi koupil brácha v roce 1994, bylo to album Revenge. Dobře si pamatuju, že na obálce bylo jejich logo pro německý trh (kde mají zakázané ty dva blesky), tak jsem si ze začatku nebyl jistý, jestli jsou to ti "opravdoví" Kiss :))) Revenge je dodnes jedna z mých nejoblíbenějších desek od nich, tak by to byla asi ona. Ješte mám moc rád Destroyer a Love Gun.

Padla tu i kontraverzní Metallica – pro mne staromilce skončila Metallica „Černým albem“, jak je to u tebe?

Metallica je taky jedna z mých nejoblíbenějších kapel. V podstatě mám rád od nich všechny desky včetně St.Anger! Jen alba Death Magnetic a Hardwired mě už nějak neoslovily, ale je to otázka vkusu. Každopádně jsem zvědavý, s čím přijdou příště.

Máš-li rád Kiss, tak předpokládám, že maskami ti kapela Dymytry padla do noty?
Ano, vždycky jsem měl rád show, kde posluchač dostáva něco navíc, než "jen" písničky. At' už jsou to Kiss, Alice Cooper, Slipknot, LORDI, Rammstein atd. Na Kiss jsem byl zatím 3x, a pokaždé mě ta jejich show naprosto uchvátila. To samé 2x na Rammstein. Jsem moc rád, že s Dymytry se taky pokaždé snažíme o vyjímečnou show, dát o něco víc k písničkám. Samozřejmě v rámci možností, ty jsou u kapel typu Rammstein trochu jinde... :)

Pokud dobře počítám, tak mi vychází, že ty slavíš desáté narozeniny u Dymytry – přišel jsi v roce 2008, takže otázka, jak jsi se k Dymytry dostal?
Máš pravdu, letos v lednu je to 10 let! Do kapely jsem se dostal přes konkurz. Předchozí basák (Marek Haruštiak) zrovna odcházel a nabídnul mi, jestli to nechci zkusit za něj. Tenkrát jsem hrál na basu v Metallica Revival a tato nabídka mě hodně zaujala. Přišel jsem na zkoušku, zahráli jsme Captain Heroin a Silence, a pak zaznělo klasické "děkujeme, my se ti ozveme" :) No a za 14 dní se Jirka "Dymo" opravdu ozval...

Znal jsi kapelu, než jsi do ní vstoupil, nebo to pro tebe byla velká neznámá?
Osobně jsem je neznal, ale slyšel jsem o Dymytry v podstatě od začátku. Tenkrát jsem hrál v kapele Black Pearl na kytaru, kdy náš bývalý zpěvák Ondřej Černý po odchodu od nás nastoupil za pár měsíců hádej kam? Právě k Dymytry a byl tam v éře 2003 do 2005. Byl jsem i na koncertu Dymytry v roce 2003, kde ještě hráli bez masek.

Máš za sebou desetiletou kariéru u jedné z nejbláznivějších (v dobrém slova smyslu) kapel u nás – co ti těch deset dalo a co vzalo?
Já opravdu miluju hraní, koncertování, cestování, nahrávání atd :) Rodina mě v tom podporuje, takže mám možnost se věnovat tomu, co mám rád.

Nemůžu se nezeptat – je tajemství rébus tvého jména? R2R? Přiznám se, že jsem na to nepřišel.

R2R je "AR TU R" (v angličtině) ;)

r2r rockpalace 02

Máte za sebou velké podzimní turné a jste na startu turné 2018, když jsi kdysi začínal, měl jsi představu o tom, co to obnáší?
Tak vždycky člověk má nějakou představu o tom, čeho chce dosáhnout a jaký to asi bude. V mém případě realita celkem odpovídá představám. Koncertů máme hodně, mně to ale naprosto vyhovuje, klidně si dokážu představit těch koncertů ještě víc :) V Čechách se hraje většinou jen o víkendech, takže je člověk přes týden v klidu doma s rodinou.

Jsi vystudovaný psycholog, nemáš někdy chuť se vrátit raději k tomu, co jsi vystudoval?
Myslím, že by se každý měl věnovat tomu, co má opravdu rád. Pro mne je to hudba, koncerty a celý ten cirkus okolo. Psychologie je bezesporu velmi zajimavá, ale člověk musí s tím co dělá žít, musí tomu věnovat celý svůj život. To už není v tomto případě pro mne. Hudba vítězí.

Jak relaxuješ, máš li na to čas? Máš nějaké koníčky, u kterých si odpočineš od muziky?
Přiznám se, že času na relax moc není. Mám dvě děti, takže když nejsem zrovna na turné nebo ve studiu, snažím se věnovat svůj čas rodině a jim. Chodim pravidelně do posilovny, občas si zajdu do bazénu a do sauny, mám rád filmy. Posledních pár let mě taky začala bavit elektronická muzika, takže občas ve volnu vytvořim nějaký ten dubstep nebo tak :)

Vy jste teď vycestovali – Rakousko a Švýcarsko, je rozdíl mezi promotéry a organizátory koncertů tady a venku? Jak se k vám chovali?
Organizačně to bylo na opravdu vysoké úrovni. Špičkový catering, všechno přesně včas, technické vybavení zcela podle rideru atd. Ale na tom je taky velká zásluha našich nových kamarádu - kapely Hämatom. My se snažíme udělat jim dobré zázemí na koncertech u nás a oni nám to vracejí v rámci možností v zahraničí :)

Deset let je víc než úctyhodná doba v kapele, jaký byl pro tebe největší dosavadní zážitek v historii Dymytry? A naopak, vzpomínáš na něco nerad?
V podstatě není žádná událost, na kterou bych chtěl zapomenout. Každá kapela musí někde začít a začátky většinou nejsou jednoduché pro nikoho. Koncerty pro pár lidí v klubech, kde není ani pořádná šatna pro kapelu - to nejsou zrovna nejhezčí vzpomínky, ale jednoduše to k těm prvním krůčkům patří a kapela si tím musí projít. Co se týče těch velkých a nezapomenutelných zážitků, je toho víc. Myslím že Wacken v roce 2010 byl pro nás velmi zajímavou a hezkou zkušeností. Pak určitě vystoupení na velké stage Masters of Rock v roce 2011. Bylo to v neděli v 9 hodin ráno (!) a mysleli jsme, že všichni budou spát :) Ale ty lidi si fakt přivstali a hlediště bylo krásně plný! A zpívali s námi.

Protheus v jednom z našich rozhovorů narazil na téma EP a CD, jaký je tvůj názor, má dneska cenu vydávat ještě klasická CD, nebo je lepší jít cestou singlů a klipů?
To je docela těžká otázka. Já myslím, že nejlepší je to asi kombinovat. To znamená vydávat desky po 2 - 3 letech a mezi tím nahrávat singly a klipy, aby fanouškové měli co poslouchat, na co koukat a aby neztratili kontakt s kapelou. Úplně bych ale klasická CD v plné stopáži nezatracoval, mne osobně baví poslouchat i celá alba kapel, které mám rád.

Patříš k počítačovým mágům – programátorům, jak se díváš ty na ta různá úložiště, torrenty, stahování muziky?
K programátorům určitě nepatřim :) A jelikož jsem muzikant, samozřejmě k nelegálnímu stahování hudby mám negativní vztah. Bohužel, ale doba je taková, jaká je. Kapely se dnes živí hlavně koncertováním a nikoliv prodejem desek. Docela se mi ale líbí myšlenka těch moderních streamovacich serverů jako je Spotify, Deezer apod. Človek tam má, za relativně malý paušal, neomezený legalní přístup k muzice a muzikanti aspoň nějaké peníze za svoji práci dostanou.

Jak se měnil hudební vkus Artura kdysi a dnes? Co bych našel ve tvém iphonu za muziku? Jakou desku jsi poslouchal poslední dobou?
Momentálně si ve Spotify často pouštím novou desku Hämatom "Bestie der Freiheit", baví mě moc! Pak tam mám z těch novějších: Five Finger Death Punch "Got Your Six", Hellyeah "Undeniable", Jinjer "King of everything", Megadeth "Dystopia". Najde se samozřejmě i klasika včetně Kiss, Metallica, W.A.S.P. Ale taky i již zmiňováná "elektronika", namátkou Skrillex nebo Virtual Riot :)

Máš čas sledovat hudební dění okolo sebe? Chodíš na koncerty jiných kapel, popř. je nějaká kapela, která tě poslední dobou zaujala?
Docela posloucham moderní metalové kapely jako Five Finger Death Punch..., občas na YouTube koukám na klipy nových zahraničních interpretů. Baví mě sledovat ten vývoj tvrdé hudby, spojení žánru, experimenty. Na koncerty chodím, ale ne tak často, jak bych chtěl, Každopádně vloni jsem toho stihnul docela dost. Byl jsem na Powerwolf a Epica, Parkway Drive, KORN a Hellyeah, Rammstein, Alterbridge.

Kdybys měl vyjmenovat pět tvých oblíbených kapel, které by to byly?
To je celkem jednoduché: Metallica, Kiss, Rammstein, Megadeth, Nickelback.

Nemůžu se nezmínit, že jsi spoluautor aplikace VeryHero, čím tě zaujala myšlenka VeryHero, že jsi byl ochotný do ní investovat čas?
Přišlo mi, že ten nápad je opravdu skvělý a zároveň jednoduchý. Vždyt' pomáhat lidem kolem sebe by mělo být samozřejmostí, ale v dnešním světě každý někam spěchá a nemá čas. A proto je tu VeryHero, snažíme se lidem vysvětlit, že vždycký se najde chvilka na dobrý skutek a že každá maličkost se počítá.

Arture alias R2R, děkuju ti za tvůj čas a těším se, že na pražském koncertě pokecáme třeba o Kiss, či o aplikaci VeryHero, kterou já vyznavač Foglara a Rychlých šípů považuju od dob „Bobříků“ za to nejnej, jak motivovat ostaní, stačí se podívat na vaše krédo:
Proto jsme tu! Chceme dokázat, že svět je pořád skvělé místo pro život, plné radosti, lásky a porozumění. Že je normální pomáhat si navzájem a že peníze rozhodně nejsou jedinou odměnou a cílem naší práce a našeho života. (Protheus a R2R)

A co vzkážeš našim čtenářům?
Poslouchejte dobrou muziku, chod'te na koncerty, podporujte sve oblíbené kapely!