Staňte se novodobými Mirky Dušíny s aplikací VeryHero

  • Číst 9221 krát

Rychlé šípy, Jiří Dražan a Modrý život. Měl jsem to štěstí, že jsem generace, kterou zasáhly „foglarovky“ a dokonce jsem měl to štěstí, že jsem autora Jaroslava Foglara poznal osobně, chodil si k němu pro Tam Tamy – Výňatky a se svým milovaným spisovatelem proseděl nejednu hodinu u něj v klubovničce, kterou měl hned vedle svého bytu. Že návštěvy nezůstaly bez odezvy zájmu tehdejší Státní bezpečnosti, je jiná kapitola, ale stálo to za to! Možná se zdá, že tento článek nezapadá do kontextu Rockpalace. Ale zapadá, jak zjistíme z následujících řádků.

Aplikace Veryhero, která je zatím k mání pro „Jablíčkáře“ má hodně společného s výše uvedenými řádky a jména jako Protheus a R2R zase společného jmenovatele s touto výbornou aplikací. Aplikace mě nadchla tím, jak úžasně hlubokou myšlenku má. Z toho důvodů se opět spojuju s duší projektu Veryhero – Prothem, abych se o aplikaci dozvěděl víc. Už když jsem s Honzou chystal první náš rozhovor naznačoval, že nějaký projekt se chystá (pro zajímavost, článek si do dnešního dne přečetlo přes 33 000 tisíc čtenářů a to okolo 25 000 za prvních 24 hodin!!)

Ahoj rockere, jen okrajově, jak je po turné a jak se chystáš oslavit vánoční svátky?
Ahoj. Je to tak, je po turné (po fakt neskutečným turné!), je i po celé sezoně, během které jsme odehráli devadesát koncertů. Je to až neuvěřitelný. Každopádně ještě uzavřu grant, na kterém dělám na Lesnické a dřevařské fakultě a už se budu věnovat jen rodině a to až do Silvestra (smích).

Položím ti pár hesel – Mirek Dušín, Jaroslav Foglar, Rychlé šípy, Modrý život, lov bobříků – říkají ti něco tato hesla?
Jasně! Sice nejsem z generace, která na Foglarovi vyrostla, ale i tak mě jeho ideály ovlivnily. Ony by vlastně měly ovlivňovat každou generaci a je škoda, že to platí stále míň. Ale ono se to zase vrátí.

Jaká literatura formovala tvoje dětství a dospívání? Četl jsi?
Četl jsem neustále, a když mi to čas dovolí, čtu pořád. Doba je stále víc zahlcená brakem na sociálních sítích a vůbec v éteru. Z internetu, mimochodem geniálního a hodně mocného nástroje, se stala jedna velká žumpa. Tak nám zase zbývají jen ty knihy. V dětství jsem byl úplně klasickej malej čtenář – Verne, Karel May a tak...

Výše uvedené otázky jsem ti pokládal s jedním úmyslem – navázat na tvojí aplikaci, lépe řečeno vaši aplikaci. Strašně mi připomíná právě foglarovské ideály za lepší svět okolo nás, co tě inspirovalo?
Vzhledem k práci, respektive pracem, co dělám, jsem a musím být hodně citlivej na svoje okolí. Dělám s tisícema lidí každý rok. Hodně lidi pozoruju. Pozoruju taky, jak je společnost pořád víc sebestředná. Jak ignorujeme, že jsou kolem nás jiný lidi. Dneska jsou děti vychovávaný k neustálýmu boji za svoje práva. A nejen děti. Zkus někoho trochu ukrátit na osobních právech, třeba, že musí trochu přibrzdit, protože potřebuješ najet autem do silnice. Může se pos...a přitom je to jen „trochu přibrzdim a budu doma o 30 vteřin později a tímpádem prosedím u televize o 30 vteřin míň času“. Tak trochu jsme u těch práv zapomněli, že se k nim vážou i povinnosti. Hodně to pozoruju na svých studentech. Startujou na první našlápnutí, když mají pocit, že jejich práva byla nějak omezena. Ovšem o svoje povinnosti se nezajímají. No, a tímhle dlouhým monologem jsem chtěl vysvětlit, co mě vedlo k tomu, pustit se do aplikace. Mne, který umím akorát psát ve wordu (smích). Léta mě štve, jaký jsou některý lidi ignoranti, když jde o druhé. Tak jsem si řekl, že s tím musím něco udělat.

Kdy tě napadla myšlenka k podobnému projektu? Musím říci, že jsem na nic podobného od éry Foglara nenarazil.
Pracoval jsem na myšlence aplikace tři roky. Snažil jsem se přijít na to, jak se dostat lidem pod kůži. Je jasný, že nějaký kázání nebo vykřikování hesel je k ničemu. To nikoho nezmění. Musí se začít pěkně pomalu, po malejch krůčkách, který nikoho v podstatě nic nestojí. Formát aplikace jsem zvolil jenom proto, že to je prostě univerzální jazyk dnešní doby. Celý ty roky jsem měl plán postavit appku v hlavě, ale tak nějak všeobecně a mlhavě. Na jaře letošního roku jsem do projektu přibral našeho basáka Artura. Musím říct, že to byla ta nejlepší věc, co jsem mohl udělat. Artur mi moc pomohl dát tomu skutečnou podobu. Reálnej rozměr. Já jsem totiž velkej snílek, Artur je naopak velmi praktický a pragmatický člověk. Dohromady jsme ideální dvojka (smích).

Proč vlastně vznikla? Pro koho je určena? Jaký dává smysl a co je jejím účelem?
Proč vznikla, už jsem naznačil. Určena je pro každého, komu není úplně jedno, co se kolem něj děje. Princip VeryHero je hodně jednoduchý – uděláš dobrý skutek, třeba pomůžeš babičce s nákupem, dáš o tom krátký info na VeryHero a sbíráš lajky. To je vše. Takhle jednoduchý to je. Myslíme si, že tímhle fakt jednoduchým klíčem je možný nenásilně a pomalounku budovat v lidech zvyk pomáhat ostatním. Kromě toho můžeš sbírat body i tím, že dáš pozvánku (invite) na Facebook nebo Twitter, čímž motivuješ svoje kamarády, aby udělali taky dobrý skutek. Když pochopíš ideu VeryHero a bude tě bavit, už nebudeš ignorovat, že vedle tebe někdo potřebuje pomoc. Budeš to chápat jako příležitost. Obrovská síla sociálních sítí je, že se rozšiřujou mezi lidi tak nějak přirozeně. Pokud by se VeryHero, což je sociální síť, takhle samovolně šířilo, najednou budou tisíce lidí, pro které bude zábava dělat dobré skutky. Bude to pro ně automatika. A budou tím motivovat další. To je podle mě jediná cesta, jak něco změnit. Nemůžeš bojovat proti nadnárodním korporacím, proti bankám, proti vládám...Můžeš bojovat za to, aby každej z nás začal trochu koukat na to, co se děje v jeho bezprostředním okolí.

osobní karta

Jak se může člověk zapojit do projektu VeryHero?
Jednoduše. Stačí si appku stáhnout a začít. Zatím jsme bohužel jen na iOS. Vývoj aplikace mě stál neskutečný peníze, dlouholetý úspory, a na Android mi prostě nezbylo. Ale hledáme partnery, hledáme cesty. Pak už jen stačí koukat kolem sebe. Když jsme začali s Arturem debatovat nad konkrétní podobou VeryHero, řešili jsme, jestli bude dost možností pro dělání dobrého skutku. Tím, jak jsme o projektu pořád přemýšleli, začali jsme si všímat, kolik příležitostí kolem nás neustále je. Pořád je něco, co člověk může udělat, žádnej dobrej skutek není malej.

Důležitá otázka pro mnohé – VeryHero – kolik musím investovat peněz do aplikace, abych se mohl projektu účastnit?
Samozřejmě nic. Teda pokud se nechceš stát našim společníkem (smích). VeryHero je kompletně zadarmo a bez reklam. Naše filosofie rozhodně není o penězích. Ty vyděláváme jinde.

A do budoucna – upgrade…. Nemáte v plánu to zpoplatnit?
Rozhodně ne! VeryHero je a bude zdarma. Samozřejmě chceme, aby se vyvíjelo, máme spoustu nápadů, na které je potřeba hodně peněz. Doufáme, že se naše myšlenka chytne a pak najdeme partnery, kteří nám s tím pomůžou. Samozřejmě se nebráníme jakékoliv pomoci i té finanční, ale určitě nebudeme z lidí tahat peníze nějakými skrytými poplatky.

Kdy jsi začal na aplikaci pracovat?
Zhruba před třemi lety. Ale pokud bychom počítali i tisíce hodin přemýšlení o lidech, proč si často nevšímají světa okolo sebe a jak tomu trochu pomoct, tak vlastně skoro celý život.

Nosil jsi v hlavě přesný plán jak má aplikace vypadat, jak pracovat, nebo se mnohé dodělávalo a formovalo podle toho, jak aplikace VeryHero vznikala?
VeryHero mělo vypadat všelijak, měl jsem hodně nápadů, které se měnily, ubývaly nebo přibývaly. Konkrétní tvar jsme tomu dali až s Arturem, to znamená letos na jaře.

Ty sis vzal na pomoc ještě pomocníka z kapely, kdo ti s tím pomáhal a jak?
S Arturem jsme dali VeryHero podobu. Moje představy a plány jsme spolu převedli do reálného světa. No a samozřejmě na tom dělala spousta lidí – programátoři, grafici, designéři...

Pánové…. kde jste kradli čas k takovému projektu? Aktivní muzikanti, na vrcholu hudebního Olympu, pracující na nové desce…
Ještě jsi zapomněl, že já k tomu přednáším na Lesnické fakultě ČZU (smích). Je to jednoduchý, máme velice tolerantní manželky, které nás podporují. Pravda je, že jsem si nedal dovolenou ani nepamatuju. A posedět v hospodě s kámošema, co to je? (smích).

Měli jste nějaké sponzory na aplikaci? Jistě to nebyla levná záležitost, jasně že jsem se také přihlásil a musím říci, že je na výši a je to profi práce!
Děkujeme za pochvalu! Neměli. Celé jsem to platil já ze svých úspor. Teda vlastně z rodinných úspor a jsme zase u těch tolerantních manželek (smích). Mám stoletou plechovku, který se dá říkat auto jen, pokud máš hodně představivosti, ale mám svojí vlastní appku (smích). Teď jsme se dostali do fáze, že máme něco reálného, co existuje a funguje. Ovšem dál už to bez partnerů nepůjde.

Můžeš nás aplikací provést? Co lidi čeká po nainstalování……jak se ovládá a jak se píší příspěvky a co vlastně ukazuje a o čem vypovídá
Instalace je úplně jednoduchá. Po ní následuje login přes Facebook nebo Twitter. Ten má jediný důvod – ověřit, že jsi reálná osoba a ne nějaký spamovací robot.
Pak už stačí jen projít si appku, prohlídnout dobré skutky ostatních a pustit se do toho! VeryHero je v první řadě o dobrých skutcích, můžeš je přidávat přes logo „V“ uprostřed domácí obrazovky. Jedna možnost je skutek vyfotit a dát k němu krátký komentář. Můžeš samozřejmě vybrat fotku ze všech, co už máš v telefonu. Pokud fotku dávat nechceš, nebo je ti třeba blbý fotit si babičku, které jsi pomohl s nákupem, vybereš si z knihovny sample obrázků. Pak už jen sbíráš lajky od ostatních lidí. Můžeš sledovat svoje kamarády pomocí follow, jako je tomu u většiny sociálních sítí.
Naší specialitou je V-faktor, číslo, který určuje, jak se umístíš v žebříčku. Můžeš být hrdinou dne, týdne, měsíce nebo roku. Přitom nezáleží, kdy do appky vstoupíš, protože není rozhodující hodnota V-faktoru, ale jeho nárůst za dané období. To je pro ty, co mají soutěživého ducha. A abych to úplně vysvětlil, V-Faktor se skládá ze tří částí. Za každý dobrý skutek je jeden bod. Za každých pět lajků, které na něj dostaneš, je další bod a pokud dáš pozvánku (invite) na Facebook anebo Twitter prostřednictvím naší appky, dostaneš jeden bod. Chceme tím soutěživce odměnit za dělání dobrých skutků a zároveň za motivování ostatních. To je celé (smích).

Aplikace je v anglickém jazyce – což pro mladé nebude překážkou. Ale co my, Husákovy děti-)) mluvící plynně jazykem Ruským? Má aplikace VeryHero někde na webu svoje stránky v češtině?
Jasně! Web je v Angličtině a Češtině. Do budoucna chceme udělat appku ve všech světových jazycích, ale každá jazyková mutace je překvapivě drahá záležitost. Proto jsme zvolili jako výchozí jazyk Angličtinu. Princip a ovládání VeryHero je tak snadný a intuitivní, že to zvládne každý i ten, kdo Anglicky vůbec neumí. Dneska asi není v ČR nikdo, kdo by nevěděl, co znamená dát Like, Post nebo Follow.

Jakým stylem se má šířit mezi lidi? Je aplikace VeryHero určena třeba i cizincům, popř. k šířením za hranice ČR?
Věříme a moc si přejeme, aby bylo VeryHero světový. Aby propojovalo lidi napříč světem, kulturama, protože celý kulturní svět trpí v podstatě stejnými problémy.
Co se týče šíření mezi lidmi, chce to čas. Věříme, že nás postupně budou objevovat média a s nimi i víc lidí. Zároveň se lidi budou pomalu učit s appkou fungovat, zatím je to jen takové rozkoukávání. Každopádně hodně potřebujeme zapálené lidi. Lidi, co budou věřit naší myšlence a budou jí šířit ve svém okolí. Lidi, co nebudou čekat, až jak se to vyvine...

Má aplikace nějaké omezení? Počtem lidí, obrázků, skutků……
Nemá. Jediné omezení je v hlavě každého z nás.

Jak jsem pochopil, VeryHero je o dobrých skutcích – jsou nějaké limity, pravidla, jak má dobrý skutek vypadat?
Držíme se pravidla, že žádný dobrý skutek není malý a každý se počítá. Jediný dobrý skutek, který na Veryhero nepatří je darování peněz. Peníze málokdy něčemu skutečně pomůžou. Nejsme charita a nechceme podporovat posílání peněz někam anonymně. „Tady máte stovku a já jsem z obliga, už nic nedělám“, to fakt ne. Je to samozřejmě záslužné, ale my chceme motivovat lidi k reálné pomoci, každý sám za sebe.

Asi do VeryHero nebudu uvádět ty skutky, které jsou prakticky mou povinností (učit se, chodit do práce…), ale něco, co nedělám automaticky každý den v rámci svých povinností?
Proč? V dnešní době může být velký skutek, i že uděláš dobře svojí práci, nebo že se místo čučení do televize budeš učit. Žádný dobrý skutek není malý!

Dohlíží někdo na vykonané dobro, nebo je každý sám svým soudcem??
Dohlíží. Bohužel, jako je tomu vždycky, sociální síť přitahuje i lidi řekněme „podivné“. Někomu prostě dělá radost posílat kraviny a dělat ze všeho žumpu. Jsme v začátcích, ale do budoucna nás to čeká taky, takže máme mechanizmy, které to hlídají.

Jak dlouho je aplikace spuštěná? Máte nějaké ohlasy?
VeryHero běží sotva měsíc, takže jsme opravdu v začátcích. Dáváme lidem čas, aby se rozkoukali, trochu se sžili s naší vizí. Nebude to samozřejmě nic jednoduchého, ale věříme, že budeme oslovovat víc a víc lidí s dobrou duší.

Jsou i nějaké reakce mládeže? Přece jen si myslím, že je aplikace určena především jí, my, starší generace, budeme zastoupeni pravděpodobně v menší míře.
Na reakce je ještě moc brzy. Ty budeme hodnotit nejdřív po prvním roce od spuštění. VeryHero je určené především pro mladé jenom tím, že je to aplikace. Starší lidé nejsou tak zvyklí na sociální sítě, nedrží telefon v ruce i při večeři... Ale to rozhodně neznamená, že nemůžou dělat dobré skutky.

Kde se vlastně aplikace může stáhnout a kde lidé najdou návody jak jí používat?
Aplikaci je možné stáhnout na Appstore, stačí zadat Veryhero, samozřejmě zdarma a bez reklam. Její ovládání je naprosto jednoduché a intuitivní, jen tomu věnovat pár minut a proklikat si „co to všechno umí“.
Pokud by někdo chtěl vědět víc, může mrknout na náš web www.veryheroapp.com.
Máme i profil na FB a Twitteru @veryheroapp

Děkuji za rozhovor
Já moc děkuju za prostor a možnost dát lidem vědět o VeryHero!

domov