Frozen Poppyhead se představují

  • Číst 3095 krát

Po loňské sólové desce, přichází kytarista Richard Tolkner na českou scénu s novou "mrazivou" formací. Právě o ní si budeme povídat v následujících řádcích.

Ahoj Tolky, když jsme spolu mluvili naposledy, měl jsi čerstvě venku svou první sólovou desku, připravoval jsi EP se skupinou Zero Hero a těšil se na maturitu. Tak jak to dopadlo a co se u tebe změnilo?

Ahoj Dane! EP jsme nakonec vůbec nedodělali, protože jsme se s kapelou Zero Hero dále nikam neposouvali a vše se nějak vleklo. Toto vedlo až k ukončení činnosti kapely jako takové. Maturitu mám úspěšně za sebou a zapíjím ji dodnes. Co se týče změn, tak teď studuji klasickou kytaru na Konzervatoři v Českých Budějovicích, ale především bych chtěl zmínit velmi čerstvou existenci naší kapely Frozen Poppyhead, která postupně vznikala na zkouškách Zero Hero při hraní písniček z mého sólového projektu, když jsme se nesešli v kompletní formaci. Tam se stala jedna z nejzásadnějších změn. Začal jsem ke kytaře ještě zpívat.

Takže novou kapelu tvoří z velké části původní spoluhráči, kterým se líbil tvůj sólový počin?
Ano, přesně tak. Jsme na to teď tedy čtyři. Sólová kytara a zpěv je na mně, bicí a vokály dělá David Halada, basu hraje Jan Tošer a doprovodnou kytaru s vokály má na starosti velmi šikovný kytarista Alfred Rezek.

Váš současný název je totožným s názvem pátého songu, tvé loňské prvotiny. Proč zrovna Frozen Poppyhead? Je v tom nějaká symbolika, či hlubší smysl?
Název „Frozen Poppyhead“ vznikl v docela tematických podmínkách. Tím myslím to, že jsme v zimě jeli s taťkou z hor a po cestě jsme tak nahlas uvažovali, jak by se jednou moje budoucí kapela mohla jmenovat. Líbilo se mi slovo „frozen“ a světle modrá barva, což k sobě celkem jde. Takže první slovo bylo vyřešené a druhé přišlo na svět tak, že se na mě taťka jen tak podíval a zeptal se, jak by se anglicky řeklo „dutá palice“ či „nezralá makovice“. Doufám, že by ho to napadlo i bez pohledu na mě. Každopádně druhá varianta se mi líbila víc, stačilo zaměnit první slovo za „frozen“ a z nezralé makovice se stala makovice zmrzlá. A dobře se to skanduje!
Pátou píseň z mého CD jsem takto pojmenoval proto, že jsem v tu dobu hrál se Zero Hero a nevěděl jsem jestli tedy kapela Frozen Poppyhead vůbec někdy vznikne. Název jsem si oblíbil a nechtěl jsem se ho úplně vzdát. Dokonce se mi k tomu i hezky psal text.

rockpalace.cz 01 frozenpoppyhead17

Zatím máte venku 3 věci, kdo je autorem, a kam by jsi to stylově zařadil?
Autorem jsme tak nějak všichni dohromady. Je to zajímavě propletené. Já klukům kecám do všeho a oni mně taky :D. Skladba Blessing od Doom je v překladu „Žehnání zkázy“, takže ten text je spíš o zkaženém světě, ruinách, válkách, atd. V hlavě jsem měl představu o následcích radiace v Chernobylu, o konání radikálních islamistů, představoval jsem si zelený toxický dým, který se vznášel nad silnicí, a tak podobně.
Hectic má především poukázat na nesmyslnou hektičnost doby. Každý se za něčím žene a málokdo se pozastaví.
Písnička Searing Tides neboli „Spalující přílivy“ je spíše vyobrazením nenaplněné touhy zamilovaného člověka, který doufá, že jeho idola se zmocní hřejivý vnitřní pocit štěstí a radosti, který mu otevře oči. Spalující příliv je zde symbolikou pro ten kýžený pocit. Co jsem se bavil s lidmi, tak ten pocit znají. Včetně mě. Těch lidí je sice pár, ale na to už si stěžuji v Hectic. Člověk se prostě zastaví, nadechne a řekne si, že na tom světě je vlastně krásně.

K písni Searing Tides vyšel před několika dny videoklip, jak jste si užili natáčení? Máte už nějaké ohlasy?
Natáčení bylo perfektní! Zejména děkujeme klukům z Magic Pictures, kteří byli přátelští a ochotní, a také děkujeme počasí. Vše bylo poměrně rychle hotové a prostě se to povedlo! Zatím je to pro nás největší úspěch. Fanoušci komentují, sledují a lajkují, přesně jak to má být.

Tuto sobotu proběhne Váš historicky první koncert. Kde se bude konat a na co se fanoušci můžou těšit?
Koncert se bude konat v MC Fabrika v Českých Budějovicích. Mohou se těšit na jeden zbrusu nový kousek, který zatím neměli možnost slyšet. Zazní písně z mého (teď už našeho) CD a tak nějak celkově bychom to rádi pojali po svém. Bohužel mě z intenzivního hraní začala trápit bolest šlach spolu s tenisovým loktem. Trápí mě to už delší dobu, tak doufám, že mi to alespoň tu sobotu nepřekazí.

Co v rámci další tvorby plánujete do budoucna? EP? CD?
Máme rozdělané CD. Fanoušci se mohou těšit na spoustu kytarových prvků, delší skladby, ale i na jeden peprnější text. Pevně věřím, že se v něm většina lidí (především mužů) najde. Vše je ve finální fázi. Stačí dozpívat pár věcí a je hotovo.

Na závěr se zeptám, máte jako skupina nějaké hudební vzory? Co posloucháte krom sebe samých?
Určitě máme! Každý má v šuplíku trošku něco jiného, ale máme i společné vzory.
Posloucháme například Alter Bridge, Five Finger Death Punch, Tool, While She Sleeps, Avenged Sevenfold, Metallica, Muse, Trauntenberk, Slipknot, Disturbed, Bring Me The Horizon, Falling In Reverse, Steel Panther, Shinedown, Bullet For My Valentine, a spousty, spousty dalších…

Díky za rozhovor a přeji tobě i celé kapele spoustu vyprodaných koncertů.
Také děkuji za rozhovor. To samé si moc přejeme i my!
Měj se hezky, Ahoj!

Pro Rockpalace Daniel Talanda.