S Liborem Křivákem jsme probrali SYMPHONITY

  • Číst 3496 krát

Mezinárodní hudební projekt SYMPHONITY má domovskou základnu v Brně, kde žije kytarista a kapelník Libor Křivák. Kapela vzešla v podstatě z původní skupiny NEMESIS. Jenže grup stejného jména existuje ve světě hodfstavně. Jenom na Moravě byly ve své době dvě party stejného jména. Ostravská NEMESIS se věnovala death metalu a stejnojmenná brněnská parta hrála power speed metal. V roce 2006 se Brňáci přejmenovali a vznikl tak vlastně projekt SYMPHONITY, který má na svém kontě již dvě desky vydané u zahraničních společností. Zatím poslední CD kapela vydala v loňském roce. Pojďme si popovídat o dění kolem projektu SYMPHONITY s Liborem Křivákem.

Tvé aktivity registruji již od přelomu tisíciletí, tehdy se tvá kapela jmenovala NEMESIS. Vydali jste pod touto hlavičkou tři dema a jednu oficiální desku u italské firmy Underground symphony, která později vyšla i s jedním bonusem v Japonsku. Zavzpomínej na tuto éru.
Poměrně dlouhou dobu byla NEMESIS v podstatě jen dvoučlenná, jelikož jsme nebyli schopni s tehdejším bubeníkem Tomášem Sucháčkem najít stabilní spoluhráče, o zpěvácích ani nemluvě. Takže první dvě dema nahrály různorodé sestavy. Situace se začala pomalu stabilizovat až po třetím demu "Kingdom of Lion", na kterém se k mikrofonu postavil Vilém Majtner a my jsme konečně našli zpěváka potřebných kvalit. Následný debut "Goddess of Revenge" jsme natočili ve zmíněném triu s malou výpomocí (asi ve 3 skladbách) hostujícího Marka "Ashoka" Šmerdu, zde trošku netypicky na basu. Desku se podařilo nejenom vydat, jak jsi zmínil u italské firmy Underground Symphony, došlo i na vydání Japonské, ale to už do kapely přichází klávesák Ivo Hoffman a ještě si stihne střihnout jedno sólo na japonský bonus. Vzápětí sestavu kompletuje příchod basisty Tomáše Čelechovského a kapela vyráží na první festivaly.

Proč zanikla kapela NEMESIS a místo toho přišel projekt SYMPHONITY
Během koncertování přípravy nové desky "Voice from the Silence" odchází dlouholetý bubeník Tomáš Sucháček a na jeho místo nastupuje do kapely Martin "Marthus" Škaroupka. Jelikož jsme se chtěli s novou fošnou posunout zas o stupínek výš, bylo jasné, že deska potřebuje také prvoligového zpěváka. A protože Vilda měl již vzhledem ke svému věku trošku problémy s vyššími party, nezbývalo nic jiného než oslovit někoho z venku, protože najít u nás kvalitního zpěváka s dobrou angličtinou je v tomhle žánru bohužel v podstatě nemožné. Z dnešního pohledu až neuvěřitelně jednoduše se nám podařilo domluvit spolupráci s německým zpěvákem Olafem Hayerem, který následně nastoupil do kapely jako řádný člen. V nové sestavě jsme natočili demoverze některých skladeb a oslovili zahraniční vydavatelství. Nakonec jsme se upsali u německých Limb Music, u kterých jsme zůstali dodnes. Vydání ještě předcházela zmiňovaná změna názvu, protože vydavateli se stávající název NEMESIS nezamlouval z důvodu existence spousty dalších kapel stejného jména.

Nepodařilo se ti sehnat zpěváka s kvalitní angličtinou v ČR, to je asi fakt. Nepřemýšlel jsi o angažování zpěvačky?
Principiálně proti zpěvačkám v metalových kapelách nic nemám, i když jsem, obzvláště po úspěchu finských NIGHTWISH, kdy se začaly rojit jak houby po dešti, měl přeci jen trošku pocit, že už je jich poněkud přespříliš. Takže jsem přeci jen více nakloněn mužskému hlasu v metalové kapele, ale asi bych se nebránil spolupráci i se zpěvačkou, pokud by dosahovala potřebných kvalit. Na druhou stranu, obecně s přítomností druhého pohlaví v sestavě hrozí potenciálně kapele docela jiný typ problémů, než když jde o čistě mužskou záležitost. ÚSMĚV

Zatímco první desku „Voice from the silence“ pod hlavičkou SYMPHONITY nazpíval Olaf Hayer, na druhé desce „King of Persia“ zpívá Olaf, ale větší prostor dostal Herbie Langhans. Co vás k tomu vedlo?
Nápad udělat desku se dvěma zpěváky se zrodil už kdysi u Olafa na zahradě při popíjení piva, ale pak jsme na něj trošku pozapomněli. Na aktuálnosti nabral až během nahrávání zpěvů na novou desku, kdy se začaly naplno projevovat Olafovy problémy s hlasivkami. Takže jsme nápad oprášili a vzniklo album se dvěma excelentními zpěváky s naprosto odlišnými barvami i projevem díky čemuž se stalo album pestřejším i po vokální stránce.

Na stále ještě aktuální desce přibyly opravdu mohutné sbory. Musím říct, že přesně tohle mám rád. Zaslechl jsem rovněž ženský zpěv. Kdo všechno se na nahrávce podílel? Představ nám celou sestavu SYMPHONITY.
Album "King of Persia" nabubnoval stejně jako desku minulou Martin "Marthus" Škaroupka, kterého asi všichni znají jako člena anglických CRADLE OF FILTH. Basu nahrál Ronnie König, jinak kapelník slovenských SIGNUM REGIS. Klávesy obstaral Ivo Hofmann a o zpěvy se podělili Olaf Hayer (DIONYSUS, LUCA TURILLI) a Herbie Langhans (AVANTASIA, SINBREED). Ženský operní zpěv, který jsi v otázce zmínil má na svědomí mezzosopranistka a sólistka Opery Národního divadla v Brně Jana Hrochová. Nemalý podíl na výsledném zvuku má také samozřejmě Sascha Paeth (AVANTASIA, HEAVENS GATE), který album míchal a o finální mastering se postaral Miro (AVANTASIA).

Olaf zpíval třeba v powermetalové kapele DIONYSUS nebo v rámci sólového projektu Itala LUCA TURILLI. Působí v současné době ještě někde jinde než v SYMPHONITY?
Ano, se švédskými DIONYSUS nahrál tři podle mě velmi dobrá alba, ale kapela se následně tuším v roce 2008 rozpadla. Pokud je mi známo, tak Olaf už působí jen v jedné lokální cover kapele se kterou občas hrávají ve městě a okolí. Jinak nevím o žádné jeho další aktivitě. A vzhledem k jeho současným problémům s hlasivkami ani nepředpokládám, že by možná kromě nějakého malého hostování ještě někde působil na plný úvazek.

A prakticky totéž mě zajímá i u druhého pěvce. Herbie toho vystřídal víc. Já bohužel z těch jeho kapel žádnou neznám, ale vím, že zpíval také při živém provedení projektu AVANTASIA. S kým dalším ještě zpívá a jak jste na něj přišli?
Herbie, to je diametrálně odlišný případ. Pokud vím, tak kromě koncertování s metalovou operou AVANTASIA nově nastoupil také do další kapely, a to do VOODOO CIRCLE, kde působý i Matt Sinner z PRIMAL FEAR. Kromě toho má další bandy jako SINBREED, RADIANT a BEYOND THE BRIDGE. Takže těch spolků, v kterých působí je opravdu hodně a samozřejmě to vede k časovým kolizím, kdy například právě zmínění power metalisté SINBREED museli odjet poslední turné bez něj. Herbie a Olaf jsou dlouholetí přátelé a Herbie zpíval vokály již na naší první desce SYMPHONITY a střihl si duet s Olafem v cover verzi "Anyplace, Anywhere, Anytime", takže nebyl tak úplně nový článek.

SYMPHONITY mám zafixovaný víceméně jako studiový projekt. Nemýlím se, vystupujete živě? Pokud ano, kdy a kde vás fanoušci můžou vidět.
Živě jsme vystupovali po vydání desky "Voice from the Silence", odehráli jsme pouze festivaly v Čechách jako Masters of Rock, Benátská noc, Basinfirefest či Zimní MoR. Ale to už bude 7 let nazpět. Od té doby nás fanoušci na pódiu nemohli vidět. Bohužel po vydání "Krále Persie" situace dospěla tak daleko, že jsme nebyli schopni odehrát, byť jen jeden, festival či koncert. Někteří členové nebyli schopni, někteří nebyli ochotni a tím pádem zablokovali zbytek. Proto jsem také dospěl k rozhodnutí, že pokud chci dostat SYMPHONITY opět na pódia bude nezbytné udělat radikální změny v sestavě. Bohužel konstelace v hudebním průmyslu je v současnosti taková, že pouze vydáváním alb se nevrátí ani náklady, natož aby na tom kapela něco vydělala.

Někde jsem četl, že ty a Olaf nemáte rádi death metal. Možná jsem to trošku zjednodušil. V kapele SYMPHONITY bubnuje ale Martin „Marthus“ Škaroupka, který je jinak též členem slovutné anglické kapely CRADLE OF FILTH, která sice hraje také symfonickou muziku, ale ta je naroubovaná na black metal. To je rovněž extrémní muzika plná brutality. Co mi k tomuhle řekneš
Martinův žánrový záběr byl vždy poměrně široký, tudíž jsou mu vlastní jak tvrdší kapely, tak i ty melodické. Tím, že Marthus a dnes i Ashok nastoupili u CRADLE OF FILTH jsem se samozřejmě fanouškem této kapely nestal, ale po shlédnutí jejich show naživo musím uznat, že to byla velmi profesionální a muzikantsky precizní záležitost. I když to není zrovna můj šálek čaje, obzvláště zpěv, pokud ho lze takto vůbec nazvat. ÚSMĚV 

sym 01

Pokud se nepletu, tak baskytarista Ronnie König je Slovák, případně mě oprav. Jak jste dospěli ke spolupráci?
Ano, Ronnie pochází ze slovenského Sence, i když v současnosti žije s rodinou v Rakousku. S Ronniem se známe již poměrně dlouho, ještě z dob, kdy hrála jeho předchozí kapela VINDEX. Několikrát jsme spolu vystupovali ještě jako NEMESIS, takže by se dalo říct, že jsme byli spřízněné kapely. VINDEX i NEMESIS po čase zanikly a vznikly SIGNUM REGIS a SYMPHONITY, ale stále jsme zůstávali v kontaktu. Já společně s klávesákem Ivošem Hofmannem jsme také hostovali na albu SIGNUM REGIS Exodus z roku 2013. V době, kdy jsme hledali náhradu za předčasně zesnulého Tomáše Čelechovského jsme se nakonec s Ronniem domluvili a nahrál basové linky na nové album "King of Persia". Společně s Ronniem také ještě pracujeme na jednom "bočním" projektu, ale zatím nebudu více prozrazovat, protože člověk nikdy neví, jak všechno nakonec dopadne a zda se jej podaří dotáhnout do zdárného konce.

Teď se možná zeptám blbě, proč jsi zvolil takhle mezinárodní sestavu, Olaf a Herbie jsou Němci, Ronnie je Slovák a zbývající členové jsou Moraváci. Proč jsi do kapely bral cizince, když v NEMESIS jste hráli čistě v tuzemské sestavě?
Protože prvořadá je kvalita muzikantů a samozřejmě také jak si sedneme po lidské stránce. Klidně bych měl v kapele jen Moraváky, ale pokud člověk není schopen sehnat například zpěváka požadovaných kvalit u nás, musí se holt poohlížet i venku. S tím se nedá zatím bohužel nic dělat.

A ještě jedna trošku bulvární otázka. V jakém jazyce vůbec komunikujete? Není to trošku Babylon?
Důležité věci jsme vždy řešili pochopitelně v angličtině, to je asi takový dnešní standard všude.

Asi není sranda zkoordinovat aktivity všech členů SYMPHONITY, aby se sešli na zkoušku nebo ve studiu. Jak přistupujete ke zkoušení? Volíte individuální přípravu a komunikaci přes internet, nebo se scházíte tam či onde?
Tak my obecně moc nezkoušíme. ÚSMĚV V podstatě pouze před odjezdem do studia se zkouší intenzivně tak měsíc před termínem odjezdu. Dost často také ještě nemám všechny skladby úplně ve finální podobě, takže je ještě dolaďujeme na zkouškách. Jinak během roku zkoušíme opravdu jen občas, a i to pouze brněnská část kapely. Ostatní se připravují doma.

Uděláte si na sebe čas jako kapela a zajdete třeba společně na pivo?
Tak vzhledem k velké vzdálenosti není možné si zajet jen tak na pivo, ale pokud byla možnost, vždycky jsme ji naplno využili. ÚSMĚV

Taky jsem si všiml, že se nahrávalo v několika studiích v ČR a v Německu (kdyžtak mě doplň). Nechápu, jak to všechno zvládáš.
Ano, bicí jsme odjeli nahrávat do německého Wolfsburgu do Gate studia se Saschou Paethem. Výhodou je, že kousíček od Wolfsburgu bydlí Olaf, takže jsme u něj nějakou dobu pobyli a vypili společně nějaké to pivko. Další nástroje si už nahrával každý z nás ve svém domácím studiu, basa u Ronnieho v Rakousku, kytary u mě v Brně, zpěvy pak v Německu, konkrétně ve Wettmershagenu a finální mix pak opět ve Wolfsburgu. Zvládat se to dá relativně v pohodě, navíc u lidí jako je Sascha a Miro vím, že svou práci odvedou tak, že většinou nemám žádných připomínek.

Muzika SYMPHONITY je plná kudrlinek a velice rychlých kytarových vyhrávek. Úplně vidím, jak tvé prsty kmitají po hmatníku. Jak často zkoušíš? Sejdete se aspoň jako česká část kapely, nebo se připravujete doma?
Samozřejmě by bylo ideální cvičit každý den, ale bohužel to občas není ani reálně možné. Navíc mám samozřejmě i normální civilní zaměstnání a občas jezdím na delší služební cesty. V tom případě se snažím si brát kytaru sebou a pokud možno cvičit a skládat alespoň na hotelovém pokoji. Nicméně občas děláme zkoušky, alespoň tedy ta česká část kapely.

Jak vypadají plány SYMPHONITY? Chystáte nějaké koncerty nebo novou desku?
Jak jsem již naznačil, momentálně se snažím postavit sestavu, která bude schopná a ochotná koncertovat. Pak bychom rádi odehráli příští rok alespoň festivalová vystoupení. Nová deska není zatím na pořadu dne, protože jsme vlastně ještě v koncertní podobě nepředstavili ani tu poslední "King of Persia".

Alba NEMESIS i SYMPHONITY lze směle řadit mezi světovou špičku v daném žánru. Nechci ti mazat med kolem pusy, ale tvá muzika si to zaslouží. Neslyším tam přímo nějaké vzory, ale něco vycítit lze. Které kapely patří mezi tvé vzory?
Ale mažeš celkem slušně. ÚSMĚV Ale teď vážně. Abych se přiznal, od počátku byl můj cíl dělat desky, které se můžou směle postavit evropské a potažmo i světové špičce v daném žánru. Vždycky mě štvala "kvalita" českých melodických kapel, které většinou znějí spíš jak zábavovky, i když se onálepkují přívlastky jako speed, power, symphonic a nevím co ještě. A i když se poslední dobou přeci jen na té naší malé československé scéně objevilo pár kvalitních kapel, které dokázali zaujmout i zahraniční vydavatele jako jsou například SIGNUM REGIS, EAGLEHEART či SEBASTIEN, stále je zde kritický nedostatek kvalitních zpěváků. Ale abych se vrátil k otázce. Myslím, že v naší hudbě lze samozřejmě vystopovat, které kapely a skladatelé mě ovlivnili. V začátcích naší kariéry jsem byl hodně ovlivněn německými kapelami jako RUNNING WILD, HELLOWEEN a GAMMA RAY. Následovali finští STRATOVARIUS a spousta dalších kapel. Snažím se ale také do naší hudby vnášet i nemetalové vlivy hlavně z klasické či filmové hudby.

Obal desky „King of Persia“ namaloval Andreas Marschall, který pracoval třeba pro Blind Guardian nebo Hammerfall. Jak došlo k vaší spolupráci?
U "King of Persia" jsme se rozhodli udělat přeci jen klasičtější metalový obal, než jaký měl jeho předchůdce "Voice from the Silence" (který mimochodem náš vydavatel Limb upřímně nesnáší... a asi není sám. ÚSMĚV). Také jsme se rozhodli jít proti dnešnímu trendu počítačových obalů a vytvořit tak trochu obal pro staromilce. Vrátit se jím do doby ručně kreslených obalů. Spolupráce s Andreasem Marschallem je také tak trošku splnění mého dávného snu, protože jeho obaly alb jako Imaginations from the Other Side od BLIND GUARDIAN či Black Hand Inn od RUNNING WILD považuji dodnes za kultovní. Andrease jsem kontaktoval normálně přes e-mail a po poslechu našich skladeb s následnou spoluprací souhlasil. A musím zmínit, že to byla spolupráce naprosto bezproblémová a myslím, že i k oboustranné spokojenosti.

Japonské verze desek NEMESIS a SYMPHONITY mají bonusy. Na debutu NEMESIS, který vyšel v zemi vycházejícího Slunce byl česká verze songu „Rain“, tedy „Déšť“. To zpíval ještě Čech jako poleno, skvělý Vilém Majtner. Bonusy z desek SYMPHONITY nemám. Co tam případní nadšenci najdou?
Na japonské verzi alba "Voice from the Silence" najdou fanoušci dvě skladby nazpívané ještě předchozím zpěvákem Vildou Majtnerem. A to konkrétně Salvation Dance a In Silence Forsaken, takže si je můžou porovnat s těmi albovými. Oproti tomu japonská verze nového alba "King of Persia" obsahuje jednu klavírní záležitost "The Last Goodbye", demoverzi skladby "Live to Tell the Tale" a coververzi hitu zpěvačky Neny "Anyplace, Anywhere, Anytime", který ale fanoušci v Evropě již znají z předchozího alba.

Některé části skladeb nebo celé songy by se podle mě hodily jako soundtrack k filmu. Neláká tě tvořit filmovou hudbu nebo scénickou muziku pro divadlo?
Složit hudbu k nějakému filmu by mě určitě lákalo, ale zatím mě nikdo s podobnou nabídkou bohužel neoslovil. Otázkou ovšem je, kolik se u nás točí filmů, do kterých by se moje hudba hodila. Ale jelikož jsem fanouškem tvorby Ennia Morriconeho, tak bych něco podobného určitě neodmítl, pokud by se tedy nejednalo o nějaký naprostý filmový brak. ÚSMĚV

Když už jsme naťukli „pohyblivé obrázky“, jaké filmy patří k tvým oblíbeným?
Neřekl bych, že jsem nějak žánrově vyhraněný. Mám rád například některé sci-fi filmy, ale také jsem fanouškem starších francouzských a československých "socialistických" komedií i kriminálek. Poslední dobou se snažím shlédnout právě některé starší filmy, které mi nějak unikly. Občas také zajdu s přítelkyní do kina na něco nového, ale poslední dobou mám z těch počítačových animací dojem, že se blíží doba, kdy už bude levnější postavy vyrenderovat než platit hercům gáži. ÚSMĚV (Pozn. Renderování je tvorba reálného obrazu na základě počítačového modelu, nejčastěji 3D).

Co vzkážeš našim čtenářům na samotný závěr?
Aby poslouchali dobrou muziku a podporovali kapely, které se jim líbí, ať již tím, že si koupí jejich CD, tričko nebo přijdou na koncert.

Děkuji za obsáhlý rozhovor

Pro Rockpalace Jan Holý