Mrákov bude místem setkání „cirkusů“ – Walda Gang a Trautenberk

  • Číst 3343 krát

Jsou ozdobou každého festivalu, jsou k nepřehlédnutí, umělci a kritiky zatracovaní, fanoušky milovaní. Každopádně každé jejich vystoupení je neuvěřitelná show a zážitek a dokáží BAVIT lidi po celou dobu svého vystoupení. Řeč je o „prapodivném“ seskupení, kde přes veškerou „kritiku“ figurují známá jména, jako třeba Vláďa Šafránek, Upír Krejčí a nebo finalista Superstar Miro Šmajda. Vzhledem k tomu, že tahle parta (jsou tam samí vazouni, tak nemůžu napsat partička) Walda Gang vystoupí 11.11. v Mrákově. Sešli jsme se s principálem téhle „cirkusové společnosti“ s Pavlem Pásek a před Mrákovem jsem položil Buřtovi pár otázek. Každopádně jsem z našeho rozhovoru odcházel uslzenej smíchy. Buřte díky za příjemné chvíle!

Aby mohl vzniknout Walda Gang, museli se potkat Pásek a Šafránek, dva bouřliváci. Pamatuješ, kdy ses s Vláďou potkal poprvé a kdy vznikla myšlenka na vznik Walda Gang?
Tahle myšlenka přišla v Izraeli na střeše jednoho hotelu, kde jsme se s Tatíčkem reverendem Čertem pekli jak buřtíci na grilu a vymejšleli, kam tu naší kapelu posunout po 3 letech fungování dál a tam Nás Vládík, který byl už 2 roky z Harleje pryč a plácal se v tom, jak mohl, napadnul. To jsou ty zásadní životní myšlenky. Díky němu jsme se dostali tam, kde jsme a kromě toho v něm mám skvělého kamaráda a jelikož bydlíme v jedné ulici naproti sobě, tak se máme na očích pořád.

WALDAGANG PRAHA COL 2014 9

Walda Gang se od prvopočátku hlásil k odkazu Waldy Matušky, máte to konečně v názvu, postupně jste ale začali přibírat další hity, podle čeho skladby vybíráte?
Z toho odkazu božského Waldy tam toho vlastně dnes moc není…tuhle sezonu hrajeme už jen 3 písničky!!! A z toho Čert ví...jsem objevil v jednom muzikálu v Mexiku a až později při textování Nám někdo řekl, že ta písnička text dávno už má a že to zpíval Matuška.

Kdysi jsem slyšel nějaký rozhovor s tebou, kde jsi říkal, že žádný hit před vámi neobstojí a vše „ukradnete“ – co vlastní tvorba?
Ono předělat převzatý hit, tak aby obstál, to není jednoduchá věc. Takže jsme museli přistoupit na kompromis a na připravovaném CD je to půl na půl: převzaté - vlastní.

Přestože je hudba Walga Gangu zatracována a považována za „jednoduchou“ máš okolo sebe i dobré muzikanty – jak jsi vůbec hledal spoluhráče? Máš přehled, kolik muzikantů už ti prošlo kapelou?
Ta muzika je dělaná tak, aby jednoduše a snad i podbízivě vypadala, ale zdaleka to tak není, což může potvrdit dost muzikantů, kteří prošli kapelou a dost dlouho se díky tomu, že stylově je každá pecka jiná, potýkalo. A jak znalci vědí, tak to nebyli žádní začátečníci a dokonce byla doba, kdy já s Vládíkem jsme byli v kapele jediní, kdo neměl konzervatoř, takže jsme byli samej umělec.

Walda Gang – to je neuvěřitelné show a ten správný cirkus, vymýšlíte společně některé kreativní čísla, nebo je to spontánně na jednotlivcích?
Ve vší skromnosti, nemám pocit, že jsme nějak vyjímeční. Snažíme se, aby nálada z Naší party přešla do lidí, a protože se kromě hraní spolu téměř nestýkáme, tak jsme na sebe nadržení a těšíme se, jak si to užijeme.

Walda Gang je tu už pár let, přesto máte na kontě, pokud se nepletu jen2 CD. Máš pocit, že je zbytečné v dnešní době vydávat CD, nebo nepřemýšleli jste někdy o naprosto svém materiálu. Potenciál na to máte.
Zdá se, že materiál na nové CD je připraven a když to dopadne, tak se za 14dnů budou točit bubny, což Náš bubeník Ríša Mlátička (Richard Scheufler pozn.redakce) ještě ani neví. Produkci budu dělat s Marcusem, takže to bude ve stylu Klokana, Ryby nebo Čert ví..., které Marcus dělal a které skvěle šlapou.

Ty jako principál držíš vše na uzdě a máš právo veta, nebo je v kapele demokracie. Přece jen jsi prakticky o generaci starší než spoluhráči. Předpokládám, že přes to všechno vám to klape i po lidské stránce.
Já tvrdím, že demokracie je jen takový módní výstřelek a u Nás to platí dvojnásob. Asi před 3 lety byla menší vzpoura a kapela si všechno chtěla řídit sama. Když se půl roku nic nedělo, tak jsme se vrátili zpět k diktátorskému vedení kapely a všichni jsou spokojení. Je fakt, že vzpoura musela být brutálně potlačena a největší vzbouřenci byli pro výstrahu pověšeni, ale dnes je klid.

saf 01

Vy jste zaznamenali velikou změnu, když na místo showstar Vláďi Šafránka přišla Superstar v podobě Miro Šmajdy. Jak zapadl mezi vás a jak to vzali lidé?
Miro byl sázka na správnou kartu, která vyjde jednou za život. Dát lano člověku, o kterém jsem věděl jen to, že byl kdysi v Superstar, to může udělat jenom cvok. Ale vyšlo to! Tím, že nepije, nekouří, nejí maso a nevím co ještě, je jako rocker trochu zvláštní, ale na druhou stranu tak programově pozitivního a milého člověka nenajdeš. A publikum ten jeho pozitivní názor na život musí vnímat bez pardonů.

Teamu Waldy se objevovala zvučná jména napříč spektrem kultury od pornoherce, mima a herce, moderátora až po synky známých muzikantů. Jak se vlastně člověk stane člověk „kolečkem“ tak pestrého seskupení? Sleduješ dění okolo sebe a říkáš si, toho bych bral, ten by mezi nás zapadl. Máš někoho, koho bys u vás uvítal?
Doufám, že tahle sestava bude fungovat do konce konců. Jediného koho chci mezi Námi na podiu vidět je Šafrda, kterého snad doktoři dají dohromady, a příští sezonu už snad pojede. Samo, že budou s Mirem dva zpěváci, ale to u Nás nebude poprvé. Jinak nový člen je přijat na základě toho, že musí být prima člověk, to znamená, že je něčí kámoš, které ho doporučí. Kdysi jsme dělali i konkurz, ale takhle to postě nefunguje. Kapela musí být parta, vždyť se vidíme víc než s manželkami.

Jedete Xtou sezónu, jak se chystáte na tu následující? Vybíráte skladby, cvičíte? Pracujete - jak se říká na sobě? A vůbec, věděl by si jen tak od boku z patra, kolik vás vlastně v kapele je?

Jestli zkoušíme a cvičíme? Jsme asi nejlínější kapela na světě, protože máme 1! zkoušku ročně a to na začátku sezony a to spíš jen kvůli tomu, aby jsme se spočítali. A jak říkal Náš kytarista Yarda Helešic: kdo cvičí, muziku ničí a hlavně teď už to nedoženeš... Kapela má včetně bedňáků, pyrotechniky, stánkařů a nevím koho ještě 18 lidí, což je takový středně velký cirkus .

Sleduješ hudební dění okolo sebe? Máš nějakou kapelu, která tě nadchla, nějaký hudební objev?
Muziku jedu z rockových radií, takže co do mě nacpou to tam je...popu a mainstreamovým radiím se zásadně vyhýbám, to bych z toho blil, když náhodou něco přeladím. Že by byl nějaký extra objev? Tak to asi jedině Trautenberk. Tak uvidíme, jestli s chlapci zakalíme a co z nich vyleze.

Co bychom našli teď v tvém hudebním přehrávači, co posloucháš poslední dobou?
Tak kvůli této otázce jsem vlezl do přehrávače: Genesis, Abraxas, Kabát, Sinatra, Motorhead a nějakej demáč od Mira.

Jsi hooodně aktivní člověk, … jak relaxuješ? Jak vypadá pro tebe ten úplně ideální odpočinkový den?
Teď jsem dokončil komedii s Filipem Renčem Zoufalé ženy..., který půjde v lednu do kin a na jaro se připravuje 16ti dílný seriál Kameňákov, což už jsem bral jako uzavřenou kapitolu, ale televize to chce, tak proč jim to nenadělit. Jasný, že tam bude hrát Walda Gang a muzika tam bude taky Naše. Jinak nejlepší relax je, když celý den prochrápu a večer hospoda a lejt do sebe pivo. No co může být krásnější.

Buřte, děkuji ti za rozhovor a tvůj čas pozdravuj Walda Gang a závěrem – co vzkážeš čtenářům Rockpaláce a návštěvníkům vašeho vystoupení v Mrákově?
Zkuste se nenalejt tak jako vloni a já slibuji, že se tím budu řídit také