S Danem Dobiášem o Kečupu

  • Číst 2975 krát

Milovníci klasických zábav mohou těšit a dát si dostaveníčko tuto sobotu 21.10. v Mrákově. Mrákovský bigbítový stánek navštíví další ikona Západočeského bigbítu – Kečup s Danem Dobiášem a nabídne tancechtivým návštěvníkům čtyřhodinový maraton klasické zábavy. A právě Dana jsme si pozvali ke krátkému rozhovoru.

Dane, předně, dnes slavíš narozeniny, takže vše nej nej a hodně tónů do budoucna. Ty už jsi ostřílený rockový matador, vzpomeneš si ještě na svoje hudební začátky?
Děkuju moc, moje hudební začátky sahají do mých osmi let, kdy jsem začal hrát na trubku, potom dlouhá léta na tubu a v patnácti jsem zjistil, že umět hrát na kytaru má svoje nesporné výhody a že se to líbí, hlavně ženskejm.

Jaké jsi měl v dospívání hudební vzory?
Vyrůstal jsem na metalu, AC-DC, Iron Maiden, prostě tvrdší styl, až kolem třiceti jsem trochu zabloudil do popu, ale srdce rockera mi zůstalo určitě napořád

Sleduješ hudební scénu okolo sebe? Máš nějaký zajímavý objev z poslední doby? Nadchnul tě někdo?
Občas, když jdu někam do klubu, nějaká kapela mě nadchne, jsem také producent, takže vyhledávám nové tváře, bohužel mám pocit, že málokterá začínající skupina bere věci vážně a je ochotna si nechat poradit. Trochu se mi vytrácí pokora, ale samozřejmě ne u všech to platí.

 MGL0313

Zdárně křižuješ svět s veleúspěšným revivalem ABBA Stars – jaké je to přejít z tónů Abby na tóny Kečupu? Trénuješ, nebo je to něco, co se nezapomíná?
Kečup je moje srdeční záležitost, složil jsem pro něj asi 30 písniček, to se nezapomíná, a když jsem se před třemi lety vrátil, naskočilo mi to v podstatě ihned. Až sem se divil. :-)

Kečup byl pojmem klasických zábav, kolik let už jste spolu?
Slavili jsme 30 let, tak teď už je to 32, to ale myslím od vzniku Kečupu. Já jsem nastupoval v roce 1994 ze Sifonu a hrál jsem do roku 2002, pak 12 let pauza a teď už zase čtvrtý rok. Jinak ke klasickým čtyřhodinovým zábavám jsme se teď vrátili a moc nás to baví. Nemusíme alespoň moc řešit, kterou píseň nebudeme hrát, protože je nám to pak líto.

Pokud se nepletu, diskografie Kečupu se zastavila někde v roce 2012, co se týče DVD a v roce 2006 když mluvím o CD. Nebyl nebo není materiál, nebo kapela zlomila nad vydávání CD v době torrentů a úložišť hůl? Píšete jako kapela nové skladby, nebo zůstáváte na hitech, jako byla Izabela IX, Slepá nebo Manželé? Nechystáte nějaké CD??
Máme již připraveno 8 nových písniček na nové CD, ale nebudu slibovat, kdy vyjde, jisté je to, že děláme singl a videoklip na novou píseň a pak uvidíme. To myslím stihneme do Vánoc.

Zdálo se mi, že o Kečupu nebylo jednu dobu moc slyšet, prožívala kapela stagnaci? Ptám se, protože po tom zdánlivém klídku přišly billboardy u silnic.
To bylo při našem vzpomínkovém turné, když jsem se vrátil, chtěli jsme, aby se kapela zase po letech trochu zviditelnila, ale také to bylo tím, že nás to s Karlem začalo znovu po těch letech bavit. Ta dvanáctiletá pauza byla k dobrému.

kacko

Vy jste si na letošní podzim nachystali čtyřhodinový blok, což je dnes již pomalu raritou, kapely odehrají hodinu, hodinu a půl a dost, co vás k tomu vedlo?
Prostě máme hodně písniček a baví nás je hrát. Jinak vidíme, že ta doba, kterou hrajeme, vyhovuje i našim posluchačům.

Co můžou posluchači, kteří za vámi do Mrákova přijedou v tomto čtyřhodinovém maratonu čekat?
V podstatě většinu hitovek kečupu, hrajeme skoro 40 písniček, takže od metalu až po popík.

Odehrajete celý blok sami, nebo máte pozvané hosty?
Letos hrajeme komplet sami, bez hostů.

serik lidi 

Můžeme očekávat pódiovou show, světla? Co kapelní suvenýry – trička, CD... máme si „rozbít prasátka“? Bude něco na místě k dostání?
Bude určitě všechno, trika, CD a další, samozřejmě kvalitní zvukovou i světelnou aparaturu.

V kolik celá akce začne?
Začínáme ve 21hod a hrajeme až do jedné.

Co vzkážeš čtenářům Rockpaláce?
Přiďte se mrknout v sobotu do Mrákova, což je náš nejoblíbenější sál, budeme se těšit a slavíme tam moje narozeniny, takže myslím, že bude hodně veselo.