Tajemství krvavé růže Bloody Rose

  • Číst 2308 krát

Jihočeská kapela BLOODY ROSE vydala v roce 2015 šesté CD „Tajemství růže“. Tuhle partu z Českých Budějovic mám z dřívějška zafixovanou, že hraje gotický rock. A plus mínus tomu tak je i tentokrát.

Deska nese silné melodické poselství, ale není to typický gotický rock. Kapela produkuje jiný typ gotiky než jejich stylově příbuzní XIII. Století, Bratrstvo Luny nebo Carpatia Castle. BLOODY ROSE hraje melodický rock s příchutí gotiky.

Aktuální desku nahrála sestava v „čele“ se zpívajícím bubeníkem Kamilem Drábem. Kytary nahrál Martin Przeczek, basu obstaral Jirka Kejšar, klapky kláves mačkal Vladimír Adigamov. Část bicích partů zahrál Jirka Kejšar mladší. V úvodní skladbě „Do rána zapomenem“ hostuje též zpěvačka Andrea Michálková.

Kapela desku připravovala rok a půl od března 2014 do července 2015. A důkladná příprava se vyplatila. Deska má dobrý zvuk, jednotlivé nástroje jsou jasně rozeznatelné. Líbí se mi hravost i dravost baskytary.

BLOODY ROSE je parta šikovných muzikantů, která umí vykouzlit neotřelé melodie. Gotickému rocku se asi nejvíc blíží temné „Tajemství růže“ se strojově opakovanými kytarovými riffy. Basový motiv rozjede hned následující svižnější píseň „Tak řekni“. Už jsem kdysi psal, že mám rád gotický rock, když kapela dokáže zahrát temně i skočně. A tady to taky platí.

Baladě „Noc“ dominuje bublající kytary a silné klávesy v pozadí. Na opakovaném motivu je postavená pecka „Chci řvát“. Poslední song nese název „Out of realitu“. Angličtináři samozřejmě poznají chybu v názvu, ale použití slova „realitu“ pochopíte z jinak naprosto českého textu skladby.

BLOODY ROSE hrají muziku, která se příjemně poslouchá. Melodie „růžím“ cizí není. Texty jsou srozumitelné a mají hlavu a patu. Co chtít víc?

Pro Rockpalace Honza Holý