Alžběta pokřtila třetí CD na zaplněném parketu v Újezdě

Újezd u Přelouče se stal svědkem křtu nového cédéčka novobydžovské rock metalové kapely Alžběta. Stalo se tak v sobotu 19. srpna na tamním zastřešeném letním parketu.

Útulný areál se před osmou hodinou začal plnit a přilehlé tréninkové hřiště místních fotbalistů bylo plné parkujících aut. Na akci dorazilo několik stovek fanoušků, dokonce nás tam možná bylo i víc než tisíc. Klobouk dolů.

Jako předkapelu a zároveň kmotra si kluci z Alžběty vybrali spřátelenou partu Roxor z Nymburka. Obě kapely hrají heavy metal a dělají to dobře. Je znát, že je hudba baví a taky, že jim to jde pěkně od srdce. To skuteční fanoušci muziky poznají. O tom svědčí i vysoká návštěva fans na této slavnosti. Mám rád Roxor i Alžbětu, takže jsem vůbec nelitoval vyrazit na bigbít víc jak 60 km jednou cestou.

Roxor to odpálil ve velkém stylu. Hodinu a půl střídal jeden hit s druhým. Fandové se dočkali několika starších věcí typu „Metal Heart“, „Příšery baskervilské“ nebo „Cesty do pekel“. Zazněly rovněž věci z loňské výtečné desky „Kazatel“. Kromě titulního songu kluci zahráli i skvělou pecku Bye Bye II, takže jsme si mohli dát rundu za Lemmyho. Nechyběl ani „Virtual nebo Fata Morgana. Vypalovačka „Kdo si počká, ten se dočká“ od vydání doslova zlidověla. Roxor totiž umí napsat chytlavé texty a báječné melodie. Protože se akce zúčastnila i Lucka Třešňáková, pomohla Ondrovi Markovi z Roxoru v duetu „Hvězdář“. Tahle nádherná holka má zlato v hrdle!

roxor 01

Při přestávce na přestavbu aparátu pódium zahalila černá opona. Alžběta byla tajemná jak paní stejného jména z Čachtic. Čekání naštěstí netrvalo dlouho a už to jelo dál. Píseň „Poprvé“ zazněla veřejně poprvé a taky otevírá nové cédé. Některé skladby „elizabety“ provázela projekce. Tahle byla zrovna první.

Alžběta v čele s charismatickým Radkem Řezníčkem doslova chrlila jednu pecku za druhou. Během tří a půlhodinového vystoupení přehrála většinu svého repertoáru. Starší písničky z desky Zpověď nebo Kopí osudu si s kapelou zpíval celý parket. A musím říct, že to byl chvílema pěknej hukot.

alzbeta 01


Z debutu jsme si zazpívali „Svátek všech strašidel“, „Dva roky prázdnin“ (mimochodem, to byl jediný cover, který ten večer zazněl) a „Čachtickou paní“. Z „Kopí osudu“ kapela přehrála rovněž téměř všechno. Doslova speed metalovou jízdou jsou songy „Stále dál“ a titulní skladba. Z těch mi dodnes normálně běhá mráz po zádech, jaká je to paráda. S Alžbětou vystoupila i zpěvačka Aranka Libánská, takže došlo na duet „Kdo z koho“, kterému u nás doma říkáme „Ordinace“. Zazněla taky „Holka drahá“.

alzbeta 03

Nová deska „Zastavte kolotoč“ mizela ze stánku Alžběty v rychlém tempu a po jejím prvním poslechu musím uznat, že je to opět poctivá porce melodického heavy metalu. Recenzi dodám později. Kapela v Újezdě točila také videoklip na písničku „Čas“, která kvůli kamerovému záznamu musela zaznít dvakrát. Na druhý pokus už si text řada fandů pobrukovala, takže je jasné, že to bude hit. Nová deska většinou opěvuje běžný život. Při křtu zněla také polotitulní „Zastavte motory“. Ono to s tím titulem není tak jasné, deska se původně měla takto jmenovat, ale kapela nakonec vybrala název „Zastavte kolotoč“. Došlo taky na „Zuby“. Protože nemám rád vtipy o zubech a zubařích, jelikož jsem si s chrupem už taky něco užil, tak mě tohle zrovna nenadchlo. Brrrr! To se ale nedá říct o celkově výborném dvojkoncertu Alžběty a Roxoru. Opravdu jsem si to užil a budu se těšit na další setkání.

Pro Rockpalace Jan Holý