Monstra Dymytry dobyla Mrákov

  • Číst 3119 krát

Teprve druhá zastávka turné Svijany tour 2017 kapel Dymytry a Komunál se odehrála tuto sobotu v Mrákově. Přestože šlo o druhé vystoupení (premiéru si o den dříve odbyl Pěnčín u Turnova) vše klapalo jak na drátku a vypadalo to, že kapely spolu jedou xtý rok.

Mrákov, tato malá bigbítová vesnička nedaleko Domažlic je již dnes věhlasná, a to díky Vaškovi Sladkému, který zdejší akce několik let organizuje, a musím říci, že na jedničku s hvězdičkou.

Celý podvečer se sjíždějí auta k jednomu cíli, KD Mrákov. Jak postupuje čas, místa k parkování se dají najít dál a dál od epicentra bigbítu. Pouštět se začíná krátce po 19. hodině a vše klape jak má. Organizátoři opět dostávají za jedna.

Celá akce vypukne za hodinu a půl. Je čas prohodit pár slov s Vaškem Sladkým i se známými, okouknout stánky kapel, která co nabízí. Všude okolo se tlačí davy fanoušků a vybírají z nepřeberné nabídky různých suvenýrů. Z balkonu sleduji, jak se utěšeně plní prostor pod námi. Ve 20 hodin přicházejí obě kapely k autogramiádě, Dymytry ve svých maskách, bez kterých si je už nedovedu představit. Obě kapely jsou v obležení svých věrných a ochotně rozdávají podpisy na všechny strany, včetně pózování s fanoušky.
Dav pod námi ještě zhoustnul, jak se blíží půl deváté, kdy má oficiálně celá akce vypuknout. Fanouškové Komunálu zaujímají místo v předních řadách napříč celým věkovým spektrem. Tady, když člověk sleduje reje různobarevných triček s jedním logem, si uvědomí, jak silnou základnu svých fanoušků tahle parta z Chlumce v celé republice má. Dokazovala to i mnohá auta s logem kapely venku, včetně velké dodávky polepené ohromnými písmeny, Super fans KO Plzeň. Na další úvahy a přemýšlení není čas.

V sále zhasla světla a přichází Komunál za zvuku intra z nové desky a s nimi i „Lovec“. Nepřekvapuje mě, že s kapelou zpívá dav od prvních slov. Parádní světla, zvuk je výborný, atmosféru dokreslují i ledkové obrazovky s videoprojekcí. „Lovec“ přechází v „Jedenáct hodin do útoku“. Kapela přehrává všechny hity a překvapivě sahá až to roku 2003 k „Volnému pádu“, první klipovce, kterou jsem tehdy měl čest dostat do regionálního vysílání Prima TV ZAKu jakožto premiéru.

008

Opět, znovu a zas si uvědomuju, jaký má Luboš Suchánek cit na příběhy, slovíčka, rýmování a „čuch“ na libozvučné refrény, které Komunál dělají Komunálem a které strhnou dav k hromadným chorálům. Závěrečný přídavek začíná Tulákem a králem, kdy celý sál zpívá se Suchánkem, aby následně přešel k hitovce „Až mě ráno povedou“, kdy se partu Protha ujímá Filip. Fakt jsem věřil do poslední chvíle, že tam Protheus vyběhne a střihne si song s Komunálem. Škoda! Nestálo by to za úvahu?
Kapela předvedla naprosto precizní výkon od A po Zet. Vzpomínám na rok 2002, kdy jsem je viděl v Lázních Bělohrad poprvé. Mohu jen vzkázat Suchánkovi a spol.: „Ušli jste parádní kus cesty pánové! Tleskám!

Ač byl Komunál parádní, dnešní večer byl o někom jiném. Slabá půlhodinka na nutnou přestavbu stage pro Dymytry byla tak akorát. Sál zhasnul a světla se roztančila plnou silou a pestrostí a za zvuku intra a řevu lidí přicházejí dnešní stars, kapela Dymytry s nejnovější klipovkou „Kapitán Heroin“. Od prvních tónů si kapela užívá svůj kalich slávy plnými doušky a je to vidět. Dymytry jedou turné pod silným sponzoringem pivovaru Svijany, který, jak je vidno, na jevišti nešetřil. Kapela svým sponzorům několikrát za večer nezapomene poděkovat, stejně jako vzdát hold kamarádům z Komunálu.

Mnohé naznačilo již vystoupení Komunálu, ale teď se vše roztočilo na plné obrátky. „Sekerou“ krev se přelévá díky ledkám přes hrany praktikáblu a vizuální efekt je dokonalý. Vše bičují barevné kužele světel. Ledkové obrazovky nabízí parádní videoprojekci. Celé show podporují ještě pyro efekty, takže zážitek je dokonalý.
Z kapely sálá neuvěřitelná energie a pohoda. S každou odehranou skladbou se fanouškové dostávají do varu a v sále začíná být horko jako v peci. Když si uvědomím, že kapela hraje maskách a ve svých kostýmech, ale přesto se muzikanti se po podiu pohybují s lehkostí a elegancí.

029

Každý ví, kde má v danou dobu stát. Pozornost na sebe strhává i ve světě uznávaný bubeník Miloš Meier, který docela jistě na rozdíl od jiných bubeníků není „tím černým vzadu“. Jeho výkon bral dech každému v sále a vrchol přišel s jeho sólem. Na to slova nestačí, doporučuji si některou Milošovu produkci najít na kanálu Youtube!

Jindy často sleduju čas, tentokrát mě celý cirkus naprosto pohltil jak po zvukové, tak vizuální stránce a nenudím se ani chvíli. Nemá význam vyjmenovávat skladby, zazněly všechny, které zaznít měly – „Kapitán Heroin“, „Sekerou“, „Lunapark“, „Agronout“, „Barikády“, „Sedmero krkavců“, „Kniha života“, „Dej Bůh štěstí“…až po „Ocelovou partu“.

Celkový dojem je víc než vynikající a pro mne jeden z hudebních vrcholů letošní sezóny. Dymytry 2017 to je opravdu „Ocelová parta“, která ví, co chce a táhne za jeden provaz a nic neponechává náhodě. Přeju, strašně kapele Dymytry přeju jejich úspěch. Zaslouží si to, uvědomuju si, že za dnešním výborně odehraným setem je mnoholetá mravenčí práce a víra sama v sebe.