Zabij bobra, zachráníš strom, zabij aktivistu, zachráníš les

  • Číst 3036 krát

Ekologové jsou vědci a nikoliv dreadaři v batikovaných tričkách
Dnes jsem se rozhodl pustit se na hodně tenkej led. Chci totiž napsat pár vět o tom, co je mi, společně s muzikou, nejblíže - o lese. Proč že je to tenkej led? No hned ze dvou důvodů. Jednak západnímu světu momentálně vládne ekoaktivistický duch (záměrně nepoužívám slovo ekologický, protože ekologové jsou vědci a nikoliv dreadaři v batikovaných tričkách, co se přivazujou ke stromům), a taky jsem vystudovanej lesák (navíc těžař) a přednáším na Lesnické a dřevařské fakultě v Praze.

Ačkoliv vím, že si naběhnu, nemůžu se tématu lesa vyhýbat, vždyť já les miluju. Proto jsem taky strávil hodně let studiem, jak se o něj starat. Od malička mi bylo jasný, že na tom vyřvávání téhle ekoparty něco smrdí… Proto taky trávím hodiny, dny, měsíce a roky výzkumem a vývojem mašin, který nám pomůžou se o něj starat šetrně a pečlivě. A proto se taky věnuju vzdělávání budoucích lesáků tak poctivě, jak to jen umim.

Tady je zakopanej pudl!
Tuhle jsme s mým hodně dobrým kamarádem z hudební branže seděli nad lahví jégra a náruživě debatovali o těžbě dříví. Ve tři ráno se většinou debaty vedou na hodně vědecký úrovni, moc si z toho, pravda, nepamatuju. To, co mi ale zůstalo a taky mě inspirovalo k napsání týhle úvahy, byla jeho slova: "Vykáceli nám za chalupou krásnej les, co tam sto let byl a najednou jim asi vadil, nebo co. Já tam byl zvyklej chodit na houby a teď je to všecko v…". V těchto dvou větách se podle mě skrývá celej problém vztahu lesnicky nevzdělaných lidí, nebo jak se dneska říká - veřejnosti, k nám, lesákům. Tady je zakopanej pudl!

Zemědělci na jaře zasaděj brambory, na podzim je vykopou, oškrábou, nasekaj na kostky a prodaj zabalený v igelitu do obchoďáku, páč moderní žena již nikdy více brambor na salát loupati nebude…to je cajk a nikdo s tím nemá problém. Nebo aspoň já ještě neslyšel: "Můj Alík byl celý léto zvyklej chodit se venčit mezi brambory a ty zlý zemědělci mu je vykopali a on teď, chudák, má kvůli tomu zácpu".

Lesník dělá úplně to samé. Jen s tím rozdílem, že ty stromy nezasadil on, ale jeho otec a že stromy, který zasadil a zasadí on, bude jednou kácet jeho syn. Ale zasadil je ze stejnýho důvodu jako zemědělec brambory. Lidi potřebujou jíst a taky potřebujou stůl ze dřeva. "Miluju" argument "tak používejte dřevo mrtvých stromů", na tom je krásně vidět, jak to ti aktivisti maj s povědomím o lese. Počítám, že to jejich pokrytectví dojde jednou tak daleko, že budou chtít, aby se jedlo jen maso zvířat uhynulých stářím a zelenina, co pošla na hnilobu. To už nám nábytek z trouchnivýho dřeva nebude vadit, protože jedinej kus nábytku, co budeme potřebovat, bude dřevěnej penál na poslední cestu.

Les je důležitým prvkem krajiny, ale to pole a pastviny taky! Mě osobně dělá mnohem líp pohled na mlazinu, krásně svěže zelený mladý stromy, zdravý a silný děti lesa, plný chutě do života, než na umírající trosky prolezlý nemocema, který mohly odejít dřív a se ctí a posloužit dobrý věci, třeba na hračky dětem do školky.

Nejsme opice v pralesích
Mimochodem, kdo tam ty malý stromečky dal, když to mnohdy les sám nezvládne? Kdo se o ně stará, aby odrostly všem možnejm škůdcům a dožily se dospělosti? Ekoaktivisti rozhodně ne. Stará se o ně lesník, protože ví, že jednou poslouží jeho synovi jako jedinej zdroj peněz na všechnu tu práci. Stejně jako on teď kácí stromy, co mu nechal jeho předchůdce. Les tu byl milion let před náma a bude tu milion let po nás, ale teď jsme tu my a prostě není možný to ignorovat. Nejsme opice v pralesích (až na výjimky).

Tak nebuďme pokrytci, všichni chceme radši stůl ze dřeva, než z vikslajvantu. A hlavně všichni ve skrytu duše víme, že jedinej, kdo se opravdu stará o les, jsou lesníci. Lidi, kteří se o lese učili a učí, kteří věděj, že to není sranda a že za každou jejich chybu zaplatí jejich děti. Lesníci jsou lidi, co neřvou, nefotěj se do bulváru přivázaný ke stromům. Nekecaj a makaj. A to, že to dělaj dobře, můžete vidět na každým kroku po lese. Jejich prací je, že tam ten les je a že se v něm můžem procházet a skoro nezakopávat o vyházený konzervy a pytlíky, který oni po nás sbíraj. No a že jsou mezi nima blbci a zloději? A ve kterým odvětví lidský činnosti nejsou?! Jestli máte pocit, že to dřív bylo lepší, podívejte se, kolik tu bylo lesa třeba v desátým století - skoro žádnej!

Já jsem hrdej na to, že jsem lesník, jsem hrdej, že můžu pracovat mezi největšíma odborníkama a že společně fakt můžem něco udělat. Jen o tý tichý práci asi nenatočej reportáž do večerních zpráv. Zato o aktivistech, co nepoznaj borovici od dubu, jo. Ale my budeme vědět

http://www.ireport.cz/clanky/rock-blog/svet-podle-protha-4-zabij-bobra-zachranis-strom-zabij-aktivistu-zachranis-les